Anna Reinert - måleri

Vernissage: lördag 23 september 2006

kl. 12.00-16.00

Anna Reinert

Till och med 11 oktober

14 - 22 oktober fortsätter utställningen i Bror Hjorths Hus (Norbyvägen 26) inom ramar av Polendagar i Uppsala

Bror Hjorths Hus

Upsala Nya Tidning om utställningen :

Publicerad: 2006-10-13


Foto: Hans E. Ericson. Konstnären Anna Reinerts svenska kontakt, Piotr Cegielski, letar efter bästa möjliga plats för hennes hyperrealistiska bilder i galleriet på Bror Hjorths Hus.

Människa och arkitektur i bild
Anna Reinert är en ung, polsk konstnär som redan jämförts med konstnärer som Edward Hopper och Giorgio de Chirico. Under två helger kan man se hennes bilder på Bror Hjorths Hus.
Det är polska kulturdagar i Uppsala och Bror Hjorths Hus har därför klämt in en extra utställning med målningar av den polska konstnären Anna Reinert. Hon är född 1979 i Gdansk, har studerar målning vid Konstakademin i Gdansk och filosofi och är numera verksam som konstnär i Sopot i Polen.
- Trots sin ungdom har hon redan haft flera utställningar utomlands, bland annat i Leipzig. Härnäst ska hon till Moma i New York och Houston för att diskutera eventuella utställningar, säger Piotr Cegielski som är konstnärens svenska kontaktman.
Han har tidigare varit chef för Polska institutet i Stockholm, men driver numera ett galleri där. Och det är därifrån Anna Reinerts bilder skickats till Uppsala. Vid UNT:s besök i lokalen är han där och behjälplig med hängningen av de stora tavlorna.
Bilderna föreställer ofta byggnader med raka linjer, målade i en lite kylig, blågrön färgskala. I bland finns det människor eller växter med på bilden. Termen för anna Reinerts måleri är hyperrealism, något som är mer än realism, eller en verklighet som inte är åtkomlig.
- Hon är inspirerad av arkitektur och är förtjust i funkis. Man kan säga att hennes bilder beskriver förhållandet mellan natur och arkitektur, eller människa och arkitektur, säger Piotr Cegielski.
Utställningen har vernissage i dag, lördag, i närvaro av Anna Reinert själv.

Susanne Sigroth-Lambe

Publicerad: 2006-10-21

Videokonsten från Polen visas dessvärre endast den vecka som det ambitiösa programmet med alla sina attraktiva inslag täcker. Mer än gärna skulle man se att Konstmuseet kunde behålla denna kvalitetsutställning ytterligare en tid.
Detsamma kan sägas om Anna Reinerts måleri, som visas i Bror Hjorths Hus. Reinert är en målare i den hyperrealistiska skolan med ett anslag och en motivkrets som är hennes egen. Identiteter, perspektiv och verkligheter utsätts i hennes exakta, sakliga och samtidigt lätt absurda målningar för ifrågasättandets relativism. Sträng arkitektur med huvudsakligen tomma rum och trapphus, märkliga vassa växter som här och var bryter det geometriskt korrekta och glasväggar som delar, avskiljer och isolerar de mänskliga gestalter som skymtar i några målningar.
Anna Reinerts måleri har en betydande utvecklingspotential och det skulle knappast förvåna om vi kommer att höra mer om denna ännu mycket unga konstnär framöver.

Cristina Karlstam


main
aktuell
galleri
texter

kontakt
texter