Vackra kvinnor och snygga män

Galleri Mitteleuropa bjuder på en sensation:
original gouachemåleri av Gerd Miller (1925-88),
svenska popkonstens ikon från 50- och 60-talet
”Varenda svensk har sett hennes teckningar!” -
skriver professor Lena Johannesson i boken
”Gerd Miller - illustratör eller Hon som ritade 50-talet”.
Nu, för första gången, är de till salu!


„Kvinnor“ Husmodern nr 39/1956

"Sköna hem" nummer 07/2007 s. 79

***

"Dagens Nyheter. På stan" 23-29 nov 2006 s. 28

 

***

"Eskilstuna-Kuriren" 24 nov 06 s. 35

***

Gerd Miller och Mitteleuropa
i programmet "Sverige!"

Se på SVT 2, söndag 3 december kl. 18.15,

SVT 1, onsdag 6 december kl. 13.05,

SVT 2, torsdag 7 december/fredag 8 december kl. 0.00

 

***

JC Antik ställer ut bilder av en trendsättare
Konst: Den ”okända” popikonen Gerd Miller


En verklig popikon – kanske det närmaste man kan komma ett svenskt svar på Andy Warhol. Ändå klingar namnet Gerd Miller (1925-88) märkligt obekant för många. Men hennes veckotidningsillustrationer känner desto fler igen!
Nu på fredag är det vernissage för en annorlunda och smått unik utställning hos JC Antik i Karlstad.
Annorlunda för att den hålls i en antikhandel där innehavaren Jacek Czeszynski – för att få plats med bilderna – helt sonika hängt dem i taket. Och unik så till vida att detta blir första gången som Gerd Millers originalbilder visas utanför Stockholm och samtidigt är till salu.
Idén fick Jacek Czeszynski sedan han i våras fått två Gerd Miller-gouacher i födelsedagspresent när han fyllde 65 år.
– Jag kände inte till namnet Gerd Miller, men det var något så väldigt välbekant med hennes bilder. Precis som för så många andra, har jag förstått nu. I mitt fall beror det nog på att jag bläddrat mycket i veckotidningar, Allers till exempel, för att titta på antiksidorna.
Under fyra decennier, i princip fram till sin död 1988, hade Gerd Miller uppdrag som illustratör av noveller och följetonger för tidningar som Allers, Husmodern, Året runt och Damernas Värld. Hon illustrerade även bokomslag, bland annat för Åhlén & Åkerlunds förlag, och frilansade för engelska och franska modemagasin, som exempelvis Elle. Och hon var ofta anlitad som mode- serie- och mönsterteckerska.

Blev helt betagen
I slutet av förra året ställdes ett stort antal av hennes originalgouacher ut på Galleri Mitteleuropa i Stockholm. Nu har Jacek Czeszynski fått möjlighet att låna ett 30-tal av dessa för att visa dem i Karlstad.
– Jag blev helt betagen av hennes bilder och tyckte det skulle vara roligt att få göra lite reklam för dem här i Värmland, säger han.
Gerd Miller – illustratör eller hon som ritade 50-talet, är titeln på en bok som kom ut 1995. Författaren heter Lena Johansson, är professor och knuten vid Göteborgs universitet och har specialiserat sig bland annat på bildspridningens sociokulturella roll. I boken om Gerd Miller tar hon upp veckopressens koncept att ”spela på vardagslivets marginal mellan önskedröm och verklighet” och den speciella roll som just följetongerna med sina verklighetsförskönande illustrationer spelar i det sammanhanget.
Hon skriver om Gerd Miller:
”Få veckopressmedarbetare har så ofta som hon blivit föremål för hemma-hos-reportage och bokstavligen visat upp sig som ”livsmannekäng.” Det var exklusiva hem hon skapade, fortsätter Lena Johannesson, ”som alla präglades av ständiga förändringar och just den blandning av sinne för kultur och sinne för nyheter som tilltalade 1950-talets – liksom förresten 1980-talets – unga generation av framgångsrika yrkesmänniskor”.
Gerd Millers eget liv fick en inramning som i mångt och mycket matchade de vackra människor och miljöer hon tolkade när hon tecknade.

Slog igenom som 19-åring
Hon växte upp i Stockholm som enda barnet i ett tryggt och välordnat hem, där mamma var hemmafru och pappa jobbade som kemigraf. Redan som barn var Gerd Fridén, som hon hette då, passionerat intresserad av teckning. 14 år gammal drabbades hon av tuberkulos och tvingades avbryta sin skolgång – under konvalescensen fick hon obegränsat med tid med sina pennor och block.
Efter två års studier på Welamssons illustrationsskola tog Gerd Millers yrkeskarriär fart sedan hon som 19-åring skickat in några av sin teckningar till dåtidens populära ungdomsveckotidning 25:an. Där blev man förtjust i hennes illustrationer och gav henne snabbt nya uppdrag. Från senare delen av 40-talet och in på 60-talet var hon knuten till Vecko-Revyn. Huvudsakligen arbetade hon sedan på frilansbasis med ateljé i sitt hem.
1952 gifte hon sig med amerikanen Bob Miller, konstvetare och stridsflygare i Europa under andra världskriget, som hon hade träffat i Florens 1948. I början av 50-talet bodde Gerd Miller i New York och bedrev då studier på en amerikansk konstskola.
Inte sällan för miljöerna som hon återger i sina bilder tanken till just det sofistikerat amerikanska – filmiska scener med pompösa soffor och tjusiga bordslampor framför den öppna spisen och med unga, vackra kvinnor och män i ”huvudrollerna”.

Svenska bilder
Men i många av Gerd Millers illustrationer framträder en ”rekvisita” som känns väldigt svensk också – kaffet som serveras ur den röda kokaren av välkänd Kockumsemalj, klassiska pinnstolar, öronlappsfåtöljer och rustika köksbord av trä i nordisk blont.
Som veckotidningsillustratör har man kanske inte första parkett i de finkulturella salongerna. Men Gerd Millers begåvning som tecknare har aldrig ifrågasatts. Och nu har tiden kommit ikapp hennes bilder – i dag är de kult!

Marie Aakre

Publicerad: 2007-10-10

 

 

 

main
aktuell
galleri
texter

kontakt
texter